persoonlijk

 

Ik ben Elisabeth Muys, geboren in Bornem, in 1967.

els muys

Na mijn middelbare studies Latijn-Grieks heb ik Romaanse filologie gestudeerd in Antwerpen (UFSIA) en Leuven (KUL).

Op mijn 23ste, in 1990, ben ik als romaniste Frans gaan geven in China, Shanghai. Bijna twee jaar heb ik er les gegeven aan het SISU (Shanghai International Studies University), aan uitgekozen professoren die van de Chinese regering een jaar naar Frankrijk mochten gaan om er zich te specialiseren in hun vakgebied (van wiskunde tot geneeskunde). Daarvoor moesten ze in één jaar Frans leren. Samen met de Chinese leerkrachten Frans mocht ik als 'foreign expert' hen daarbij helpen. Dit directe contact met de studenten was voor mij een eerste kennismaking met de Chinese cultuur. Tijdens de lange vakantieperiodes leerde ik het land beter kennen: ik maakte onder andere een reis van drie maanden langs de oude zijderoute van Beijing (Peking) over Kashgar naar de Hunza-vallei in Pakistan. Ik bezocht ook verschillende keren Beijing met zijn Zomerpaleis en zijn Hemelse Tempel, Hong Kong en Zuid-China (Kunming of de stad van de Lente, Hainan eiland, Sichuanbanna,…). Na mijn lesperiode aan het SISU ben ik nog dikwijls in Shanghai geweest, enkele periodes van een half jaar en een aantal kortere periodes.

In China heb ik voor het eerst Taiji gezien. In de parken, van ’s morgens vroeg tot sluitingstijd, beoefenen mensen met veel plezier deze nationale sport. De mooie bewegingen en de rust die daarvan uitging spraken me aan en ik wilde zelf ook taiji leren. Me Laoshe, de lerares die les gaf in Fuxing park, gaf me graag privé-lessen. Dat was mijn eerste kennismaking met Taji. Daarna is Taiji nooit meer weggeweest uit mijn leven. Ook in België ging er haast geen dag voorbij zonder Taiji. “Elke dag oefenen” had Me Laoshe me op het hart gedrukt, en daar hield ik me aan, al was het soms maar voor enkele minuten.

Terug in Europa ben ik me blijven verdiepen in Taiji. Ik volgde hiervoor lessen en stages in binnen- en buitenland, in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje. Ook in Qigong en Taiji Qigong verdiepte ik me.

In 2005 ben ik in contact gekomen met de Taiji Tao-methode. Ik volgde hiervoor les bij Jan Kraak in Hardenberg in Nederland, tot diens overlijden in 2008. Taiji Tao is aanpasbaar aan iedereen, uitgebreid maar simpel. Bijzonder zijn de vijf elementen-vormpjes en oefeningen. Ontspanning, energie opdoen en zelfontplooiing staan hierbij voorop. Ik gebruik de Taiji Tao-methode in mijn Taiji en Taiji Qigong lessen.

Naast het bestuderen van Taiji en Qigong, heb ik me verdiept in het geven van ontspannings- massages, reiki, oorkaarsbehandelingenen en in andere vormen van energiewerk. Je kan hiervan foto’s zien op deze pagina.

massage

Taiji, Taiji Tao, Qigong en Taiji Qigong blijven erg belangrijk in mijn leven, vooral hun praktische en filosofische dimensies. In mijn lessen combineer ik de Taiji Tao methode met wat ik leerde in bijscholingen en stages. Ook de uitwisselingen met collega's Taiji Tao docenten (intussen meer dan 250) en Taiji Quan leraars en leraressen zijn me tot op vandaag erg dierbaar.