Taiji en Qigong

 

Taiji en Qigong zijn bewegingsvormen die veel in de parken van China beoefend worden. Deze langzame, mooie en sierlijke bewegingen bevorderen de ontspanning, het evenwicht en de gezondheid. Daarom worden ze ook in het Westen meer en meer beoefend. Iedereen kan Taiji en Qigong beoefenen, de zachte bewegingen zijn ook toegankelijk voor mensen met gezondheidsproblemen. Taiji is natuurlijk ook een krijgskunst van de interne strekking en daardoor kunnen alle bewegingen gerelateerd worden aan zelfverdediging.

Taiji is een vorm van Qigong, wat letterlijk betekent: ‘werken met energie’. De Taiji-bewegingen laten onze energie of qi beter stromen door onze energiebanen (meridianen) en bevorderen zo onze gezondheid.

Taiji en Qigong kunnen door jong en oud beoefend worden omdat ze laagdrempelig en erg toegankelijk zijn, ook voor ouderen en voor mensen met gezondheidsproblemen. Taiji geeft meer stabiliteit en evenwicht, het maakt ons krachtiger en beweeglijker.

Naast de solovormen, met en zonder wapens, heeft Taiji heeft ook partneroefeningen zoals Tui Shou (‘duwende handen’).

Solovormen en partneroefeningen helpen ons om onszelf te (her)ontdekken. In die zin wordt Taiji ook een weg voor wie spirituele of persoonlijke groei nastreeft.

OORSPRONG

Hoewel Taiji nu veel beoefend wordt om de gezondheid te bevorderen, is Taji in oorsprong een martiale kunst die erg beïnvloed is door de daoïstische filosofie van Yin en Yang. Volgens deze filosofie bestaat alles uit twee tegengestelde elementen, Yin en Yang, die elkaar aanvullen en samen een eeuwige balans vormen. De bewegingen van Taiji zijn namelijk gelijk verdeeld tussen Yin en Yang. Een basisidee bij Taiji is van de kracht van de tegenstander te absorberen om ze te kunnen ombuigen. Taiji bewegingen zijn daardoor zacht en circulair om de harde aanvallen te kunnen ombuigen. Zo is Taiji een krachtige verdedigingskunst waar “Het zachte het harde overwint “(Laozi, Dao De Jing gedicht 78). Samen met Xing Yi Quan en Ba Qua Zhang behoort Taiji tot de interne Wushu stijlen. Dit betekent dat de nadruk ligt op het ontwikkelen en gebruiken van je innerlijke krachten voor een gevechts-, gezondheids-, probleem- of stresssituatie in het dagelijkse leven.

TAIJI STIJLEN

Er bestaan verschillende Taiji stijlen. De vijf meeste bekende stijlen zijn:

  1. Chen Stijl
  2. Yang Stijl
  3. Wu Stijl
  4. Wu Yuxiang Stijl
  5. Sun Stijl

Deze namen verwijzen allen naar de familienamen van de oprichters. Hoewel de stijlen verschillend zijn, vinden we dezelfde basisprincipes terug in het uitvoeren van de bewegingen.

Verder zijn er de nieuwere vormen en methodes zoals Taiji Tao en Taiji Qigong.